Μυρμηγκιές

Tο μέλλον της θεραπείας της ονυχομυκητίασης!

Μυρμηγκιές-1
Μυρμηγκιές-2

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές είναι από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος που οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus), όπου ευθύνεται για την υπερπλασία των κυττάρων του δέρματος. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 70 είδη ιών HPV οι οποίοι έχουν ενοχοποιηθεί για αυτού του είδους τις βλάβες και κάθε τύπος είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση μυρμηγκιών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

 

Οι μυρμηγκιές κάνουν την εμφάνισή τους συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι εξασθενημένο. Αν και όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό HPV, κάποιοι είναι περισσότερο ευαίσθητοι εν αντιθέσει με άλλους που μπορεί να είναι πιο ανθεκτικοί. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι (12 – 16 ετών) είναι πιο πιθανό να προσβληθούν καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμη αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν εμφανιστεί ήδη οι μυρμηγκιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Η μετάδοση των μυρμηγκιών, γίνεται με επαφή από μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα. Η μετάδοσή τους από το ένα σημείο του σώματος σε άλλο είναι πολύ δυνατή έπειτα από επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων μεταδίδεται με μια απλή χειραψία. Ο ιός είναι ικανός να ζήσει για μέρες εκτός του ανθρώπινου οργανισμού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται και η μετάδοσή του. Πολύ συχνή μετάδοση του ιού, συναντάμε σε πισίνες. Αυτό σε συνδυασμό με το να περπατάει κανείς με γυμνά πόδια σε τέτοιο χώρο ενέχει τον κίνδυνο αυξημένης μετάδοσης των μολύνσεων λόγω της υγρασίας. Γι’ αυτό ο καθαρισμός με χλώριο γύρω από τις πισίνες είναι η καλύτερη απολύμανση.

 

Πολύ συχνά δε, οι μυρμηγκιές μεταδίδονται στον ίδιο μας τον εαυτό από εμάς τους ίδιους. Αν για παράδειγμα υπάρχουν μυρμηγκιές στις παλάμες, είναι ιδιαίτερα πιθανό να εμφανιστούν μυρμηγκιές στο πρόσωπο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, λόγω της συχνής επαφής των χεριών με τις περιοχές αυτές.

 

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι μυρμηγκιές είναι βλατίδες (πλάκες) με σκληρή επιφάνεια που έχουν λευκό ή καφέ χρώμα. Τις συναντάμε μόνες ή πολλές μαζί σε διάφορα σχήματα. Άλλες φορές είναι στρογγυλές, άλλες φορές έχουν ακανόνιστο σχήμα, μπορεί να είναι επίπεδες ή εξογκωμένες. Ανάλογα με τα σημεία που κάνουν την εμφάνισή τους, οι μυρμηγκιές διακρίνονται σε μυρμηγκιές των παλαμών, του προσώπου, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Πιο συχνά τις συναντάμε στα χέρια γύρω από τα νύχια, στις παλάμες και στα δάχτυλα.
Οι μυρμηγκιές στο πρόσωπο είναι επίπεδες και ασυμπτωματικές και ο πολλαπλασιασμός τους κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα. Το ξύσιμο και το ξύρισμα στην περιοχή εντείνει τις βλάβες. Οι μυρμηγκιές των πελμάτων εμφανίζονται με τη μορφή σκληρών οζιδίων και πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη βάδιση λόγω του πόνου.
Οι μυρμηγκιές στα γεννητικά όργανα μοιάζουν με τα γνωστά κονδυλώματα (HPV), αλλά μπορεί να μην έχουν μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή ως είθισται, αλλά να έχουν μεταδοθεί από μυρμηγκιές των χεριών. Γι΄ αυτό τον λόγο και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση απαιτείται η γνώμη του δερματολόγου για να είμαστε σίγουροι τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπου τον κύριο λόγο για τη θεραπεία έχει η δερματολόγος μας.
Η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών γίνεται με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι από αυτούς είναι η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η τοπική χρήση χημικών παραγόντων, η διαθερμοπηξία, η τοπική χρήση ρετινοειδών και η χειρουργική αφαίρεση όταν το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο. Μία από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους αφαίρεσης μυρμηγκιάς, θεωρείται η χρήση CO2 Laser και το PLEXR το οποίο δρα ακριβώς πάνω στην πάσχουσα περιοχή δίχως να επηρεάζει τους γύρω ιστούς του δέρματος και χωρίς να αφήνει σημάδι. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.

 

Όταν εμφανιστούν ξανά οι φυσιολογικές πτυχές του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή, τότε θεωρείται πως οι μυρμηγκιές έχουν θεραπευθεί.
Κλείστε ραντεβού με την ιατρό και βρείτε λύση, άμεσα

 

Τηλ.: 2108985811   |    Κιν.: 6974123978